Czy spółdzielnia mieszkaniowa może odciąć prąd w piwnicy?

Nasz zespół bol trans Aktualizacja: 2 listopada 2026 r.

Spółdzielnia mieszkaniowa nie może odciąć prądu w piwnicy, żeby wymusić spłatę zaległości: energię dostarcza zakład energetyczny na podstawie umowy z odbiorcą i tylko on wstrzymuje dostawy. Inaczej jest, gdy boksy zasila obwód administracyjny budynku na wspólny koszt albo ktoś bez zgody dorobił gniazdko. Wtedy o korzystaniu z instalacji decydują zarządca, regulamin i uchwały.

Czy spółdzielnia mieszkaniowa może odciąć prąd w piwnicy

Kiedy spółdzielnia mieszkaniowa nie może odciąć prądu w piwnicy?

Odcięcie prądu jako nacisk na dłużnika jest niedopuszczalne, zarówno w mieszkaniu, jak i w piwnicy. Zasady odcinania mediów za długi wskazują dwa powody: uchwały wspólnoty dotyczą tylko nieruchomości wspólnej, a nie lokali, a ani wspólnota, ani spółdzielnia nie jest dostawcą energii. Prąd płynie na podstawie umowy z zakładem energetycznym i tylko dostawca może przerwać dostawy, w sytuacjach wskazanych w przepisach.

Dla piwnicy z własnym licznikiem albo zasilanej z mieszkania za zgodą zarządcy wniosek jest prosty: energię rozlicza umowa lokatora, więc spółdzielnia nie ma podstaw, by ją odłączać. Zaległości w opłatach musi dochodzić drogą prawną.

W dyskusji o odłączeniu prądu w piwnicy za zadłużenie mieszkania na grupie Forum Prawne Bezpłatne Porady padła odpowiedź, że samowolne odłączenie jest niezgodne z prawem i może prowadzić do odpowiedzialności z art. 191 § 1a Kodeksu karnego, z karą pozbawienia wolności włącznie. To opinia z grupy dyskusyjnej, nie wyrok, więc kwalifikację konkretnej sprawy oceni prawnik.

Kiedy spółdzielnia może odłączyć zasilanie w piwnicy?

Spółdzielnia ma wpływ na prąd w piwnicy wtedy, gdy pochodzi on z instalacji wspólnej. W budynku opisanym w wątku o odmowie instalacji elektrycznej w piwnicy oświetlenie korytarzy piwnicznych szło z obwodów administracyjnych na koszt wspólny, a zarządca odmówił zgody na urządzenia w boksach jako użytkowanie niezgodne z przeznaczeniem i projektem budowlanym.

Zarządy ograniczają też pobór technicznie. W jednym bloku, jak opisuje wątek o gniazdach elektrycznych w piwnicach, zlikwidowano gniazda i zamontowano ogranicznik mocy 400 W. W innym, opisanym w sprawie nielegalnego odłączenia prądu, zabezpieczenie wyłączało zasilanie na 10 sekund już przy wiertarce 200 W.

Samowolne podłączenie ma poważniejsze skutki. Lokator, który sam zamontował gniazdko i zasilał z niego zamrażarkę oraz suszarkę, miał w piwnicy oględziny policji, a administrator zapowiedział pozew (pytanie do prawnika o gniazdko w piwnicy).

Czy można mieć gniazdko w piwnicy w bloku?

Tak, jeśli zgodzi się zarządca i ustalicie zasady rozliczania prądu. Zarządca z przywołanego wątku o odmowie przyznał, że samą lodówkę rozwiązałby umownym ryczałtem, ale obawiał się kolejnych, bardziej prądożernych pomysłów. Zasady wykonania obwodu omawia tekst o tym, jak wygląda instalacja elektryczna w piwnicy według przepisów.

Kto płaci za prąd w piwnicy w bloku?

Za oświetlenie z obwodu administracyjnego płacą wszyscy w kosztach wspólnych, za odbiorniki na własnym liczniku tylko ich użytkownik. Wspólny rachunek wyjaśnia, dlaczego zarządcy nie zgadzają się na zamrażarki podpięte do instalacji piwnicznej. Warianty rozliczeń opisuje artykuł kto płaci za prąd w piwnicy w bloku.

Kto odpowiada za piwnicę w bloku?

Korytarzami piwnicznymi i ich instalacją zarządza spółdzielnia jako zarządca nieruchomości wspólnej, a za zawartość boksu odpowiada użytkownik. Na przykład zasady przechowywania w piwnicach lokatorskich SBM w Wołominie zakazują trzymania m.in. paliw, farb i rozpuszczalników, a zarząd może wezwać do ich usunięcia w wyznaczonym terminie. Granice takiej ingerencji opisuje tekst czy spółdzielnia może wyrzucić rzeczy z piwnicy.

Jak ocenić, czy odcięcie prądu w piwnicy było zgodne z prawem?

O ocenie decyduje to, skąd boks dostaje prąd i kto płaci za energię.

Źródło zasilania piwnicyKto płaci za energięPozycja spółdzielniCo zrobić
Własny licznik, umowa z zakładem energetycznymLokatorBrak podstaw do odłączenia, dostawy wstrzymuje tylko dostawcaŻądać przywrócenia zasilania na piśmie
Obwód z mieszkania wykonany za zgodą zarządcyLokator, z licznika mieszkaniaBrak podstaw do odłączenia bez oparcia w ustaleniachPrzedstawić zgodę i żądać przywrócenia
Obwód administracyjny, oświetlenieWszyscy, koszty wspólneDecyduje o sposobie korzystania, np. ogranicznik mocySprawdzić regulamin i uchwały, wystąpić o zgodę
Gniazdko dorobione bez zgodyWszyscy, koszty wspólneMoże żądać usunięcia, możliwe zawiadomienie policjiOdłączyć odbiorniki, wystąpić o zgodę

Z tych przypadków wynika reguła: jeśli energia w piwnicy jest liczona na Twojej umowie, spółdzielnia nie ma podstaw do odcięcia; jeśli płynie z obwodu wspólnego, liczą się regulamin i zgoda zarządcy; jeśli podłączenie było samowolne, usuń je i wystąp o zgodę.

Najwięcej sporów dotyczy piwnic zasilanych z obwodu wspólnego od budowy bloku. W dyskusji o oświetleniu w każdej piwnicy jedni twierdzili, że piwnicę kupiono z instalacją i odcięcie obniża jej standard, inni, że prąd nie jest niezbędny do korzystania z piwnicy, a pozbawienie instalacji i odcięcie prądu to różne sprawy. Różnica wynika z pochodzenia instalacji: obwód wykonany według projektu budynku to inna sytuacja niż późniejsze podpięcie bez zgody.

Co zrobić, gdy spółdzielnia odcięła prąd w piwnicy?

Najpierw ustal źródło zasilania i podstawę w dokumentach, potem żądaj przywrócenia prądu na piśmie.

  1. Sprawdź, czy boks ma własny licznik, obwód z mieszkania, czy tylko oświetlenie z obwodu administracyjnego.
  2. Odszukaj umowę lub przydział piwnicy, regulamin i uchwały. Użytkownikowi, któremu administracja odcięła prąd w piwnicy bez powiadomienia, radzono domagać się przywrócenia zasilania zgodnie z tym, co przewiduje umowa.
  3. Wyślij do zarządu pismo z prośbą o podanie przyczyny i podstawy odłączenia oraz z żądaniem przywrócenia zasilania.
  4. Zachowaj zdjęcia licznika, dowody wpłat i całą korespondencję ze spółdzielnią.
  5. Gdy odcięcie miało wymusić spłatę długu albo dotyczy energii z Twojego licznika, skonsultuj sprawę z prawnikiem.